Thursday, June 6, 2013

Homemade Chocolate Moist Cake untuk Iman


Di awal cuti sekolah , Iman sibuk mintak Mama buatkan chocolate moist cake. Alah Iman ni..... pergi beli kat Secret Recipe atau bakery  Aunty Qiss sudah lah ya..... baru baper hengget..... cuti sekolah ni lah masa yang ada untuk  Mama nak layan channel AXN tu.......

Minggu lepas, kami ke TESCO beli barang keperluan rumah. Iman sibuk mengambil cooking chocolate bar, cocoa powder dan tepung. Nak buat apa tu Iman? Dia kata "Iman nak buat sendiri choc cake sebab mama tak nak buatkan". Hah? Terkedu aku.......

Terpaksalah aku beralah.... Ok... ok... kita cari bahan-bahannya nanti Mama buatkan lah. Terpaksa.

Tiap-tiap hari Iman menuntut keknya. Malam tadi Iman dah siap bukakkan buku resepi minta buatkan kek.

Akhirnya, pada hari ini.... tadaaaaaaaa.........

Kek dah siap. Sukanya hati Iman. Dia nak letak lilin.... nak celebrate birthday in advance kata nyerrrr.....
hahaha.....



Anak... anak..... hilang penat mama lihat gelagat kalian.......

Birthday siapa ni? Tiada siapa-siapa... hanya lakonan semata-mata.... hehehe....

Bersungguh meniup lilin pada hari yang bukan hari ulangtahunnya



Pengajaran yang mama dapat :

Rupa-rupanya anak-anak mama lebih suka dengan kek yang mama buat sendiri walaupun ianya tak sehebat dan sesedap yang dibeli dari bakery ternama.  Berkat doa dan air tangan ibu. Alhamdulillah.....





Resepinya :

Chocolate moist cake :
Bahan-bahan :
  1. 1 cawan koko powder van houtenn
  2. 1  cawan gula
  3. 1 cawan susu cair atau susu segar
  4. 1/2 cawan susu iuk yang ada 
  5. 1 cawan butter atau minyak masak (saya guna minyak jagung)
  6. 3 biji telur
  7. 1 sudu vanilla essense
  8. 1 1/2 cawan tepung gandum
  9. 1 sudu kecil bikarbonat + 1 sudu kecil baking powder

Cara :
  1. Campur semua bahan 1-5 menjadi (A). Panaskan dalam periuk dengan api perlahan. Tak payah sampai mendidih.
  2. Pukul telur + vanilla. Masukkan dalam periuk yang ada bahan (A).
  3. Masukkan tepung + bikarbonat + baking powder yang telah diayak ke dalam (A).
  4. Kukus selama 30-40 min.
Nota : Kalau tak nak kukus, boleh dibakar. Saya memilih kaedah mengukus.


Chocolate Ganache :
Bahan-bahan :
  1. 200 gm cooking chocolate bar - dipotong kecil
  2. 1 sudu besar susu pekat
  3. 1/2 cawan susu cair
  4. 2 sudu besar butter
Cara :
  1. Panaskan susu cair dan susu pekat dengan keadah double boiler.
  2. Masukkan cooking choc bar dan kacau hingga cair.
  3. Padam api dan masukkan butter. Kacau hingga cair.
  4. Curah atas kek hingga menutupi keseluruhan kek.
  5. Hiaskan ikut suka hati anda.




Sebenarnya tak lah susah nak buat kek ni, kan? Yang penting ada semangat RAJIN, maka jadilah. Tapi kalau dah MALAS..... pergi jer lah beli....... hehehe.....





No comments:

Post a Comment